Kâğıdın ne olduğunu anlatmak haybeye zaman kaybı olacaktır. Ben size öncelikle kâğıdın öneminden bahsedeceğim. “Kâğıda niçin ihtiyaç duyarız?” sorusuyla da başlamak istiyorum. Bu soruya hayatım boyunca verebileceğim en iyi cevabı, yıllar önce ortaokulun ilk dersinde, matematik öğretmenim vermişti. Ve söylediği cümleyi defterimizin başına yazmamızı istemişti. O cümle, bence bütün bu kâğıt konusunu özetlemeye yetiyor. Öğretmenim demişti ki: “Yazılmayan, görülmeyen, duyulmayan her şey; unutulmaya mahkûmdur.” Kâğıdın önemi de buradan gelmektedir.
Kâğıdın Tarihi
İlk kâğıt 105 yılında, bugünkü kullanılan hali ile Çin’de üretildi. Üreten ise bir memurdu. Bu memur dut ağacı kabuğu, kenevir ve kumaş paçavralarını suyla karıştırarak ezdi, lapa haline getirdi, presleyerek suyunu çıkardı ve bu ince tabakayı kuruması için güneşin altında ipe astı.
Kağıt üretimi ilk defa 751 yılında Araplarla Çinlilerin savaşı sırasında, Çin dışında yapılmaya başlandı. Bu da, Çinli esirler sayesinde oldu.
Kâğıdın Üretimi
Az önce bahsettiklerim kâğıdın ilkel yollarla üretilmesiydi. Şimdi, günümüz teknikleriyle nasıl üretim yapılıyor onları anlatacağım. 18. yüzyılda Fransa’da ilk defa kâğıt makinesi yapılmıştır.
Türkiye’de Kâğıt Üretimi
Ülkemizde bilinen ilk kâğıt fabrikası Bizans’tan kalma, Kâğıthane’de ki bir fabrikadır. Bizim yaptığımız ilk fabrika ise, matbaanın kurulmasıyla paralellik gösteren Yalova Kâğıt Fabrikasıdır. Cumhuriyet döneminde ise 1936 yılında, İzmit’te ilk kâğıt fabrikamız açıldı. 1955 yılında ise kurulmuş olan birçok kâğıt fabrikası Seka adıyla kamulaştırılmıştır.
Kâğıtta Geri Dönüşüm
Belki de buraya kadar anlattıklarım arasında en önemli kısım, şimdi anlatacağım geri dönüşüm bölümüdür. Çünkü, bırakın ülkemizi, dünyamızı tehdit eden küresel bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu tehditten kurtulmak için, geri dönüşüm önemlidir.
- Ağaçların tükenmekte olduğu göz önüne alınırsa, onları israf etmemek için,
- Çöplük alanlar için harcanan enerjinin azalması için,
- Ekonomik kazanç sağlamak için.
Kâğıtla Sanat
Kâğıt, sadece yazı veya resimlerin kayda geçmesi için değil, eğlence için de mükemmel bir araçtır. Bu eğlencenin en yaygın biçimi Origami Sanatıdır.
Origami Sanatı
Japonya’dan çıkmış bu sanatın Türkçede karşılığı “Kâğıt Katlama Sanatı” dır. Özelliği ise kâğıt parçalarını yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturmasıdır.
Kaynakça
- Kağıda İşlenen Uygarlık Kağıdın Tarihi ve İslam Dünyasına Etkisi – Jonathan Bloom
- Kağıdın Ve Matbaanın Kültürel Tarihi – Zeki Tez
- origamisan.org/
- origami.com
- tr.wikipedia.org/wiki/Origami
- tr.wikipedia.org/wiki/Kagit
- www.turksite.eu/icatlar/kagidin–tarihi-ve-icadi.html
2010 senesinden bu yana bu sitede bir şeyler yazıyorum. Dar Kapı Dergisi‘ni ve Alternatif Tarih kitabını yayınladım. Site tasarladım, program yazdım. Hülâsası biraz bilgisayar bilimleri, biraz târih ve çokça da edebiyat.