Yaklaşık bir yıl önce yıllardır ailemle sinemaya gitmediğimden yakınıp; annemi, babamı, kardeşlerimi ve kuzenlerimi alıp başrollerini Tarık Akan ve Şerif Sezer‘in paylaştığı Deli Deli Olma filmini izlemek için sinemaya doğru yola koyulduk. Akrabalarımla birlikte on bir kişi, gnctrkcll fırsatından yararlanıp biletlerimizi aldık. Salona girdiğimde şaşkındım. Bizden başka toplam dört kişi vardı ve bunlarda kademeli olarak salonu terk ettiler. Koca sinema salonunda sadece bizim aile kaldı. Bir yandan ailecek televizyon izler gibi bir zevke kapıldım ancak diğer yandan böyle değerli bir filmi sadece bizim seyretmemizden yakındım. Neyse, o olayları karıştırmayayım. Filme geçeyim:
Hikâye, Kars’ta geçiyor. Tarık Akan, 93 Harbinde Rus Çarının memleketinden sürdürdüğü Malakan kavmine bağlı bir aileden gelir. Adı Mişka’dır. Filmde 70’li yaşlardadır. Sanayileşme, Türkiye’de kendini hissettirmeden önce köyün değirmenini işleten Mişka, modern makinelerin Kars’a da gelmesiyle gittikçe maddi zorluğa sürüklenir. Köyde yaşayan Popuç (Şerif Sezer) ise, filmin sonlarına doğru anlaşılan bir nedenden ötürü, Mişka’dan nefret etmektedir. Popuç’un torunu Alma adında sevimli, akıllı ve müzik kabiliyeti gayet iyi olan bir kızdır. Alma, Mişka ile tanıştıktan sonra, onun piyanosuna merak salar. İkili arasındaki dostluk, Mişka’nın, Alma’ya yeni ezgiler çalmayı öğretmesiyle ilerler. Ancak, Alma’nın büyükannesi Popuç bu dostluktan rahatsızdır. Çünkü…
Filmde ilginç ama bir o kadar bizim kültürümüz ve bir o kadar da güzel isimlerini duyunca eminim ki şaşıracaksınız. Ülkemizin bir ucundaki şehrin doğa güzellikleriyle bezenmiş filmi izlememek büyük bir kayıp olacaktır. Âşıkların atışmaları, köy kahvesi sohbetleri, Kars’a yağan karın duygusu…
Filmi Satın Almanızı Kesinlikle Tavsiye Ederim: Hepsiburada.com
Ve Son Olarak Filmin Fragmanı ve Bir Sahnesi:
Bir Sarmaşık Olsaydım – Ayrık Otu – Tarık Akan
2010 senesinden bu yana bu sitede bir şeyler yazıyorum. Dar Kapı Dergisi‘ni ve Alternatif Tarih kitabını yayınladım. Site tasarladım, program yazdım. Hülâsası biraz bilgisayar bilimleri, biraz târih ve çokça da edebiyat.